Digid of Digi-d

Iedere burger in Nederland heeft een Digid gebruikersnaam. Hiermee kun je op Digid.nl inloggen en kun je onder andere bekijken welke toeslagen je kunt ontvangen en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd.

Vandaag was er op Nederland 1 een uitzending van EenVandaag. In de uitzending kwam ter sprake dat een reclamebureau genaamd Digi-d.nl veel overlast heeft van gebruikers, welke telefonisch contact met het reclamebureau opnemen. Daarnaast zijn er inmiddels al 40.000 gebruikers geweest die de inloggegevens via de website bij het reclamebureau hebben achtergelaten.

Voor het gemak heb ik hieronder even een splitscreen van beide websites geplaatst. De linkerkant is uiteraard van de overheid, Digid.nl en de rechterkant is het reclamebureau Digi-d.nl

Digid-digi-d

In de uitzending van EenVandaag claimde het reclamebureau dat zij veel eerder waren met het registreren van het Digi-d domein. Vanuit interesse heb ik even de database van SIDN bekeken. Hier is duidelijk te zien dat Logius in 2002 Digid.nl heeft vastgelegd. Pas in september 2003 heeft het reclamebureau Digi-d.nl vastgelegd.

Gegevens-Digid

Ook heb ik gekeken wie als eerste een website heeft gelanceerd. Hier heb ik de database vanArchive.org met ruim 412 miljard vastgelegde webpagina’s geraadpleegd. Zie hieronder het resultaat:

Digid.nl

Onderstaande afbeelding laat zien dat de overheid op 14 december 2004 een pagina ter introductie van DigiD heeft toegevoegd. Vanaf 1 januari 2005 kan er dan ook daadwerkelijk op de website worden ingelogd.

Digid

Digi-d.nl

De afbeelding hieronder laat zien dat het reclamebureau pas op 5 mei 2007 een pagina op Digi-d.nl heeft live gezet. Pas op 1 januari 2008 is er daadwerkelijk een website gerealiseerd.

Digi-d

Tot slot

Ik vind het verassend dat EenVandaag niet uitgebreider onderzoek heeft gedaan. Daarbij komt dat er helemaal geen kritische vragen aan het reclamebureau worden gesteld. Een gemiste kans.